Úvodem k velikosti rožně
Před zakoupením otočného rožně je nutno dobře definovat, co na něm hodláme i ve výhledu opékat a tomu přispůsobit požadavek na jeho velikost, resp. činnou délku hřídele s vidlicemi. Je zapotřebí si uvědomit, že šířka ohniště mezi opěrami musí být při opékání vždy o něco větší, než je podélný rozměr opékaného předmětu a zároveň nesmí ohniště přímo zasahovat do míst, kde jsou ukotveny opěry. Je-li ohniště menší, maso se na okrajích nepropeče dostatečně, nebo v extrémním případě zůstane syrové. Rozšíříme-li v tomto případě ohniště tak, aby byla splněna první podmínka, jsou ukotvené opěry a el. pohonná jednotka vystaveny značnému tepelnému namáhání. U opěr může dojít k jejich ohybu či uvolnění v zemi a tím ke ztrátě stability rožně, u pohonu dojde k jeho destrukci. Takže na menším rožni, na kterém bez problémů ugrilujeme několik kuřat, kýtu, krůtu či ryby, se nám nepodaří uspokojivě upéci sele nebo jehně běžných rozměrů.
![]() |
![]() |
![]() |